18. 6. 2024   |   svátek má Milan
 

Květáková polévka se smaženou houskou

Název Množství a jednotka
květák 1/4 hlávka dle
tuk 1 lžička
mouka 1 lžička
čerstvě mletý pepř 1 špetička
muškátový květ 1 špetička
Zobrazit všechny ingredience

k obědu nebo samosta
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Květák rozebereme na růžičky, popřípadě ještě pokrájíme na jemno. V hrnci na lžičce tuku osmahneme lžičku hladké mouky do růžova, přidáme na drobno pokrájený květák, zalijeme vodou, dochutíme špetičkou muškmátového květu, šptinkou mletého pepře, osolíme a dáme vařit (pozor, ráda utíká, ze začátku hlídáme).
Ke konci vaření můžeme přidat pažitku nebo nasekanou petrželku, ale nutné to není. Do polévky podáváme kostičky osmažené housky.
Je to květákovka, takže z květáku, ale pokud někdo chce, čtvrtka bujonové kost tomu neuškodí, ale už to má zase jinou chuť.


 


RECEPTY

Jablkovo-ořechový moučník

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáme všechny přísady, nakonec lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí jahodová dřeň

Postup: Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové pyré

Postup: Dýni očistíme, lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a společně s... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Bedly očistíme, nakrájíme na proužky a podusíme v trošce vody asi 10 minut. Ze... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...